středa 15. října 2014

Český stát deklaruje svou neschopnost



Tomáš Krystlík

Česko-německou dohodou o působení policejních hlídek jednoho státu ve vnitrozemí druhého, která má být podepsána na přelomu roku, český stát implicitně doznal, že má neschopnou policii a soudy – viz například www.novinky.cz/domaci/350557-nova-cesko-nemecka-policejni-smlouva-smaze-hranice.html, www.ceskenoviny.cz/zpravy/cesti-a-nemecti-policiste-budou-moci-vice-pronikat-na-sva-uzemi/1135040.

Smlouva má především za cíl potlačení výroby syntetických drog, zejména metamfetaminu (pervitin, Crystal Meth) a jejich šíření z ČR do Německa. Že Německo mělo již léta s drogami z Česka problémy, dosvědčovaly en passant občasné, ale nacionalisticky nenávistné články v českém tisku líčící, co že si to německá policie dovoluje, když bezdůvodně prohlídkami šikanuje v pohraničních okresech Německa české řidiče a spolucestující. K chóru národně uražených se přidali i někteří politici a šovinističtí emigranti. Když si člověk tehdejší články, z nichž přetékala česká ukřivděnost, jak jim cizáci ubližují, pořádně pročetl, zjistil, že kromě jednoho kontrolovaného českého poslance Evropského parlamentu museli všichni močit do kelímků a že to byli vesměs mladí lidé. Onomu poslanci bylo zkontrolováno jeho auto vyšší třídy, tedy drahé, zda není kradené, u ostatních šlo evidentně o kontrolu na požití drog (alkohol u řidičů zjišťován nebyl) a o prohlídku vozu a zavazadel, zda je do Německa nepašují.

Podle nové smlouvy se má značně rozšířit území od hranic, kde bude česká i německá policie vybavena pravomocemi, jako by byla ve svém státě. Zatímco dosud byly oba policejní sbory oprávněny operovat do 30 km od hranic, bude napříště Policie ČR smět zasahovat, podle slov spolkového ministra vnitra Thomase de Maizièrea (ani jeho příjmení nedokáží čeští žurnalisté napsat bez chyb) „mít výsostná práva“, na území celého Saska. O vymezení „výsostných práv“ Policie ČR v Durynsku a v Bavorsku se nezmínil. Příklad Saska zůstal jediným vymezením, protože český ministr vnitra Milan Chovanec sice přiznal, že práva pro německou policii budou reciproční, odmítl však sdělit, kam až německá policie bude smět v Česku zasahovat. Proč asi?

Slova de Maizièrea ve výše uvedených dvou článcích: „Už nyní máme úspěšné společné hlídky a tyto hlídky budou mít podle nové smlouvy výsostná práva i na území druhého státu", jsou diplomatickou formulací, aby české nacionalistické obyvatelstvo neupadlo do mdlob nebo běsnění nad ztrátou české suverenity, protože předtím bylo týmž zcela jasně řečeno, že „v budoucnu bude v duchu této smlouvy za pohraniční území považováno (tedy nikoliv pouze pro společné hlídky) území celého Saska".

Policie ČR bude napříště tedy smět zasahovat například i v Lipsku. Promítneme-li si vzdálenost Lipska od hranic na druhou stranu, vyplyne, že německá policie bude moci operovat se i v Praze. Podle nápadného zdráhání Chovance vymezit území v ČR, kde německá policie bude mít „výsostná práva“, vypadá to – i s přihlédnutím k rozptýlenosti výroben pervitinu – na celou Českou republiku.

V každém případě to značí, že německému státu došla trpělivost přihlížet neschopnosti Policie ČR a českých soudů při potírání výroby drog a obchodu s nimi. Německá policie na rozdíl od české dokáže takové zločince vypátrat a německá justice je bez průtahů odsoudit. Že budou v ČR německou policií pochytaní delikventi spadat do německé jurisdikce není pochyb, protože jednotlivé zásahy německé policie v ČR budou vycházet z trestných činů spáchaných na německém území. Nebude-li v Německu spáchán trestný čin ve spojitosti s Českem, nebude mít německá policie důvod v ČR zasahovat.

Jediné, co mně v této souvislosti dělá starosti, je, jak rychle se Policie ČR při svých zásazích v Německu zbaví svého „bohulibého“ zvyku divoce střílet kolem sebe při každé – podle nich – vhodné příležitosti, pořádat honičky po silnicích podle zažitého scénáře, tj. pět a více policejních aut za jedním prchajícím, kdy občas nějakého zlodějíčka nebo nevinného přitom po- nebo zastřelí. Tyto zvyky z českého Divokého východu jim asi nebudou v Německu trpěny. Chtělo by to asi nový speciální výcvik pro české policajty, aby se jim do jejich hlav natlouklo, že ohrožení životů autohavárií způsobenou před nimi ujíždějícím, ke které by nedošlo, kdyby ho nehonili, jimi samými nebo policejní střelbou musí být předem poměřováno škodou, která by asi vznikla, když ho nechají zmizet bez pronásledování a střelby a dopadnou ho později při jiné příležitosti.


 

Žádné komentáře:

Okomentovat