středa 20. srpna 2014

Mýtus o roku 1968



Tomáš Krystlík

V roce 1962 se Sovětský svaz rozhodl pro útočnou strategii Varšavského paktu vůči Západu, čímž neobyčejně vzrostla strategická úloha Československa sousedícího s Rakouskem a SRN. Jenže československý prezident Antonín Novotný požadavek rozmístit na území Československa jaderné zbraně a sovětské vojenské jednotky Rusům třikrát odmítl. A to navzdory tajné smlouvě o umístění nukleárních zbraní na území ČSR uzavřené ministry zahraničí SSSR a Československa v roce 1965. Po posledním jeho odmítnutí odletěl Brežněv z návštěvy Prahy do Bratislavy za Alexandrem Dubčekem, za s nejvyšší pravděpodobností vyškoleným a „spícím“ sovětským agentem, a s jeho přispěním pak SSSR zařídil Novotného vystřídání v čele KSČ. Účelem uvolnění cenzury po lednu 1968 bylo vyvolat vůči Novotnému tzv. hněv pracujícího lidu a dát mu volný průchod ve sdělovacích prostředcích, aby se usnadnilo jeho odvolání z funkce prezidenta, což KSČ formálně učinit nemohla. Jednou odvolanou cenzuru už pak nešlo bez použití represí znova nastolit.

Dubček, místo toho, aby poslouchal pokyny Brežněva, se nechal vést spolupracovníky, kteří moskevské plány chtěli zmařit, otálel se svým svolením k umístění sovětských vojsk. Následně prodlužovala svůj pobyt v Československu i sovětská armáda dlící tam na spojovacím vojenském cvičení Varšavské smlouvy, čekajíc, až si to Dubček rozmyslí. Ten k tomu nenašel odvahu, a tak sovětská armáda musela na pár týdnů zemi opustit.

Dubček nebyl schopen kontrolovat masy a média a Moskva s ním začala jednat jako s agentem, který selhal a svůj úkol nesplnil. Již v dubnu 1968 se československá rozvědka dověděla prostřednictvím svého agenta ve francouzské zpravodajské službě o sovětském plánu umístit své jednotky v Československu i bez československého souhlasu. Dubček byl o tom záměru neprodleně informován. V květnu v Moskvě Rusové Dubčekovi svůj požadavek upřesnili na 10 000 až 12 0000 vojáků Varšavského paktu na československém území. Saša byl přitom vždy pravý sovětčík oddaný Moskvě a kovaný bolševik – na 13. sjezdu KSČ v roce 1966 pronesl silně protizápadní řeč a dožadoval se „nepřetržité bolševizace“ KSČ v duchu Klementa Gottwalda, již před létem 1968 podepsal tajnou direktivu pro zřizování koncentračních táborů pro politické odpůrce KSČ. Kdyby nevtrhl do Československa v srpnu 1968 SSSR s vojsky zemí Varšavské smlouvy, postarala by se KSČ o likvidaci svých politických odpůrců sama, jen o několik měsíců později. Reformovat komunismus je stejně nemožné jako vyřešit kvadraturu kruhu.

15. 7. 1968 měl generál Václav Prchlík v československé televizi tiskovou konferenci, kde prohlásil, že dva týdny po skončení vojenských manévrů sovětské armády v Československu se některé jeho jednotky ještě na jeho území zdržují, a také poněkud překvapivě, že ve Varšavské smlouvě není zakotvena možnost umístit či ponechat vojenské jednotky na území druhých signatářských států. Československý tisk o vystoupení generála Prchlíka vůbec nereferoval. Prchlíka ale napadl tisk sovětský a Dubček dle přání Moskvy zrušil celé 8. oddělení ÚV KSČ s Prchlíkem v čele.

Pražské jaro 1968 bylo tedy jen doprovodným sledem událostí ke snaze umístit sovětská vojska v Československu, v podstatě jakousi kouřovou clonou. Kdyby Sovětský svaz neměl své jednotky v Československu, vyvolal by každý přesun vojenského kontingentu z SSSR na západní hranici Československa, potřebný pro plánovaný útok proti Západu, pozornost tajných služeb protivníka. Při dislokaci v Československu by přesuny sovětských vojsk a vojenského materiálu tam a zpět už nebudily větší pozornost.

Zdroj: Kalvoda, Josef: Z bojů o zítřek /1/, Moravia Publishing Inc, Toronto 1995

***

www.parlamentnilisty.cz/arena/nazory-a-petice/Tomas-Krystlik-Mytus-o-roku-1968-331464

www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Dubcek-byl-spici-rusky-agent-V-roce-1968-bylo-vse-jinak-rika-historik-331468

Žádné komentáře:

Okomentovat