pondělí 12. prosince 2022

Proč má ČR dražší a horší potraviny?

Tomáš Krystlík

 

V poslední době se ve sdělovacích prostředcích množí hypotézy, proč jsou v ČR potraviny dražší než například v Polsku a v Německu a současně i méně kvalitní. Skoro vždy se vysvětlují odlišné ceny rozdíly ve výši daně z přidané hodnoty (DPH): v Polsku (5 %, nyní dočasně na některé potraviny 0 %), v ČR (15 %), v Německu (7 %). Jenže to je omyl, rozdílné ceny se nedají vysvětlit sazbami DPH. Čím také vysvětlit, že prodávané potraviny v Polsku a v Německu jsou nejen levnější nýbrž i kvalitnější? Logicky by měly být levnější potraviny kvalitativně horší. Též by se mělo najít vysvětlení skutečnosti, že jakýkoliv úkon počínaje výrobou až po konečný prodej zákazníkovi je v Německu zákonitě o dost nákladnější než tentýž v ČR a přitom potraviny v Německu jsou levnější než v ČR! Ne sice o tolik jako potraviny v Polsku, ale přece.

 

Vysvětlení je nasnadě, ale nikomu se do něho nechce, protože z toho nevychází český národ jako skvělý a následováníhodný. Jazykově česká společnost si totiž lepší kvalitu potravin v minulosti, zejména však v posledních třech desetiletích, kdy k tomu měla ničím neomezenou příležitost, nikdy nevynutila, nevyžadovala ji a dodnes o ni neusiluje. Pro vysvětlení, proč tomu tak bylo a je, musíme do minulosti.

 

Josef Jungmann v roce 1806 vyloučil z českého národa všechny, kteří po většinu dne nemluví česky, především tedy šlechtu a vzdělance - vyšší vzdělání bylo tehdy latinské nebo německé a šlechta byla většinou vzdělaná - a takto definovaný český národ tvořily pouze málo vzdělané, chudé vrstvy obyvatelstva, v podstatě plebs. Z ekonomických důvodů se neohlíželi na kvalitu jídla, jejich cílem bylo pouze se nasytit. A tak vyloučením vrstev z českého národa, které měly prostředky si opatřovat kvalitní jídlo, ale nemluvily většinu času česky, se de facto u jazykových Čechů nevyvinula dostatečná schopnost odlišovat kvalitní potraviny a jídla od podřadných. Během vícero desetiletí jazykové segregace se vyvinuly i neblahé české stravovací stereotypy panující dodnes, zejména tendence se levně najíst k prasknutí. To potvrzují i dnešní průzkumy trhu, kdy Češi z každých vydaných 10 CZK za potraviny utratí plných šest z nich za jídlo dočasně zlevněné v různých nabídkových akcích, což je podíl na Západě naprosto nevídaný! Z téhož implicitně plyne, že tlak českého zákazníka na kvalitu potravin bude zanedbatelný, nicotný, neb Čech s oblibou konzumuje levné, logicky i kvalitativně podřadnější potraviny. V Česku nemůže tedy dojít k něčemu podobnému jako na Západě, že rozezlení zákazníci, pokud kvalita nabízeného výrobku jedním řetězcem (prodejcem, výrobcem) klesne pod zákaznictvem akceptovatelnou mez, hbitě přeběhnou ke konkurenčnímu prodejci (výrobci). V ČR to ani nejde, protože přeběhnout není ke komu.

 

Ze stejných českých statistických průzkumů také plyne, že zboží nezlevněné až do svého budoucího zlevnění tzv. „hlídá regály“, za normální cenu se v mezidobí v podstatě neprodává nebo velmi málo. Je to jev vyskytující se i na Západě, ale zřídka, protože i nezlevněné zboží se tam prodává vlivem nákupních zvyklostí stále a prodejce dbá z konkurenčních důvodů na velkou šíři nabídky. Výše uvedený jev vyvolává u managementů českých řetězců prodávajících potraviny, což jsou vesměs české firmy, byť stejného názvu jako zahraniční, jen byly v ČR založeny financemi ze zahraničí, zcela neblahou tendenci vyřazovat zboží, které se po určité období málo prodává, navždy (!) ze sortimentu, tedy zužovat pestrost výběru zboží. Jelikož tak činí všechny české řetězce, nemusejí se obávat podstatně větší šíře nabídky u konkurence, která by jim mohla odlákat zákaznictvo. Tímto postupem se též petrifikuje zásada českého zákazníka „co neznám, to to nežeru!“

 

Posledních pár let nevěřícně zírám do reklamních letáků českých řetězců, které často nabízejí zboží vyráběné za bolševismu, a to včetně tehdejšího balení, což je naprostý úpadek stravovací kultury! České společnosti evidentně zcela chybějí jedinci typu Jindřicha Vaňhy, kteří by se snažili o nápravu a usměrnění českých stravovacích zvyklostí. Alespoň částečně by napomohla změnit tento stav praxe známá ze Západu nabízející zákazníkům v obchodech často a opakovaně zdarma ochutnávky méně běžných druhů potravin. Jenže to by řetězce nejdříve něco stálo, byť v celkovém efektu zanedbatelně málo, ale větším problémem je, co si počít s českou povahou, aby hned první ochutnávači si nenahrnuli vše z talířů nebo podnosů do pusy, zdarma tak nepojedli a na další se nedostalo. Nebo aby tohoto jevu nezneužil samotný personál, který by vzorky odcizil a svedl to pak na zákazníky.

 

Svou roli hrají i neblahé návyky, stereotypy z posledních dvou století: Češi nejedí nebo jedí málo ryby, zeleninu (tu obligatorně rozvaří a saláty trestuhodně připravují s vodou, cukrem, kvasným octem a solí), zvěřinu a jehněčí, aby na Vánoce se doslova přežírali kapry, ale pak aby se se po celý rok rybám snad s výjimkou nevalných rybích prstů vyhýbali.

 

Příčiny dnešních vysokých cen potravin se dají odvodit pouze z české mentality, tendencí co nejsnadněji splnit požadavek dostatečného zisku a českou absencí zábran k okrádání bližního svého, pokud kradoucí kradeného osobně nezná. Nezapomeňte, že navzdory stejným názvům firem známých ze zahraničí jsou to ryze české podniky, jejichž management tvoří z cca 99 % Češi. Zatímco managementy na Západě se snaží maximalizovat zisk podniku co největším obratem, v Česku vytvářejí managementy zisk mnohem snadnější cestou, co nejvyšší marží. Bezuzdné zvyšování marže obdobně jako v ČR nepřipadá na Západě jako metoda maximalizace zisku v úvahu, protože to nedovolí tamější konkurenční prostředí. Neustálé nucení výrobců potravin českými řetězci k co nejnižším cenám - prodejní ceny mimo slevové akce jsou domluveny kartelovými smlouvami mezi nimi, byť oficiálně neexistují, ale český protimonopolní úřad je naprosto neschopný plnit své poslání - spolehlivě vede k postupné degradaci kvality jakéhokoli výrobku, což Češi svou chorobnou zálibou nákupu zlevněného zboží nejsou s to ani vnímat, natož na to přiměřeně reagovat jako zákazníci na Západě. Přeběhnutí zákaznictva ke konkurenci není v ČR možné, protože všechny řetězce se sídlem v ČR činí naprosto totéž – snaží se prodávat zboží s co nejvyšší marží bez ohledu na kvalitu.

 

Následkem toho se kvalita potravin a jídel v ČR v posledních dvou desetiletích ustálila na nejnižší možné úrovni. Stav se bude i nadále zhoršovat vlivem upadajícího povědomí Čechů, pamětníci budou vymírat a většina bude čím dál více zapomínat, jak mají kvalitní jídla nebo potraviny vlastně chutnat.

https://www.blisty.cz/art/111041-proc-ma-cr-drazsi-a-horsi-potraviny.html

58 komentářů:

  1. Naprosta BLBOST. Kdyz Nemci prisli za okupace tak se mohli uzrat, protoze v Nemecku potraviny nebyly a co bylo na trhu byl hrozny smejd.15. prosince 2022 v 3:49

    Nákup potravin v Česku vs. v Německu*

    Chléb pšeničný 0,5 kg – 33,20 Kč vs. 41,40 Kč
    Máslo 250 g – 59,90 Kč vs. 67,30 Kč
    Mléko 1 l, 3,5 % tuku – 22,90 Kč vs. 26,70 Kč
    Jogurt bílý 150 g – 7,50 Kč vs. 5,50 Kč
    Šunka vepřová 150 g, Dulano, 95 % masa – 49,90 Kč vs. 32,90 Kč
    Kuřecí prsa čerstvá 1 kg – 229 Kč vs. 203 Kč
    Vejce nosnic v halách 10 ks, velikost M – 42,90 Kč vs. 48,80 Kč
    Jablka 1 kg – 30 Kč vs. 61 Kč
    Banány 1 kg – 29,90 Kč vs. 29,20 Kč
    Rajčata volná 1 kg – 39,90 Kč vs. 31,60 Kč
    Brambory 1 kg – 20 Kč vs. 26,40 Kč
    Okurka salátová 1 ks – 19,90 Kč vs. 19,40 Kč
    Rýže basmati 1 kg, Golden Sun – 66 Kč vs. 56,10 Kč
    Pivo, ležák, 5 % alkoholu – 11,90 Kč vs. 12 Kč
    Jablečný džus 100% 1 l, Solevita – 21,90 Kč vs. 20,70 Kč
    Toaletní papír 8 ks, Floralys – 69,90 Kč vs. 72,30 Kč
    Tablety do myčky, 60× 15 g, W5 Classic – 99,90 Kč vs. 62,50 Kč

    Celkem – v Česku 854,60 Kč vs. v Německu 816,80 Kč

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemci za okupace se mohli uzrat??

      A co Rusaci? Na ty jste uz zapomnel, to bylo nedavno.

      Vymazat
    2. To se musite zeptat vaseho "FUHRERA" Krystlika, ten pise jen o Nemcich !

      Vymazat
    3. Nevim co ctete, ale ten clanek je o CR a problemech v Cesku.
      Proc jezdi Cesi nakupovat do Nemecka?

      Vymazat
  2. Němci jsou pitomci. Dnes odsoudili 96 letou stařenku Irmgard Furchner za to že byla sekretářkou v kanceláři koncentračního tábora. Důvod: byla částí systému který zavraždil tisíce, v jejím případě 10,500.

    To že podle Říšského zákona musela pracovat od 14 let jim nevadilo. Dva roky dělala písařku a stenografku veliteli koncentráku 1942-1944 . Bylo jí 14 let ! PO válce svědčila proti veliteli koncentráku který dostal jen 9 let za 40,000 mrtvých.

    Prý byla vedomne součástí systému. No a který Němec nebyl ? Ten co dělal v letecké továrně nebo ten co dělal na poli a živil národ? Připadá mi ten rozsudek jako by nacizmus zase vystrčil rohy v Německu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proto meli "Kolektivni Vinu" vsichni Nemci, nekteri vic a dalsi min, asi tak jako Cesi za komunizmu, i vojenska prisaha byla na obranu vedouci ulohy KSC a ne na obranu naroda! Krystlik vzdycky pise ze kultura prichazela ze zapadu, ze ano ?

      Vymazat
    2. KAŽDÝ, kdo zde bloguje jako anonym, je obyčejný "--- na lopatě", protože se ani nepodepíše... Proč ? Protože : KDO CHCE BÝT ZODPOVĚDNÝ ZA SVÉ ČINY ? Protože : PRÁVO BEZ POVINNOSTÍ ! Tak proto VŠICHNI bez rozdílu SMĚŘUJEME KE KONCI tohoto systému, kterému říkáme DEMOKRACIE, ale to je samozřejmě dávno prázdné slovo.
      Emil Šilhán

      Vymazat
  3. Potraviny v obchodech ještě podraží, až výrobci zohlední vyšší náklady
    https://ekonom.cz/c1-67146890-potraviny-v-obchodech-jeste-podrazi-az-vyrobci-zohledni-vyssi-naklady

    OdpovědětVymazat
  4. Kvalita života Čechů se zhoršuje, chybí jim přiměřený pohyb a vyvážená strava
    https://www.bezpecnostpotravin.cz/kvalita-zivota-cechu-se-zhorsuje-chybi-jim-primereny-pohyb-a-vyvazena-strava.aspx

    OdpovědětVymazat
  5. Každý čtvrtý Čech je kardiak. Může za to nekvalitní levná strava a stres, říká expert
    https://www.lidovky.cz/relax/zdravi/srdecni-selhani-kardiak-strava-motol-kardiolog.A221215_132343_ln-zdravi_ape

    OdpovědětVymazat
  6. Stres, špatný životní styl a nejistá budoucnost. Kardiologové se obávají růstu srdečních selhání
    https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/zdravi/srdce-srdecni-selhani-infarkt-zdravi-zivotni-styl-kardiologie_2212091315_pat

    OdpovědětVymazat
  7. Šest lidí z deseti se kvůli zdražování šidí na jídle, hrozí jim obezita i nemoci srdce
    https://www.vitalia.cz/clanky/setreni-jidlo-zhorseni-zdravi/

    OdpovědětVymazat
  8. Obézních Čechů skokově přibývá, doháníme Ameriku
    https://www.lidovky.cz/relax/zdravi/cholesterol-cukry-tuky-hubnuti-vysoky-krevni-tlak-obezita.A221215_131850_ln-zdravi_ape

    OdpovědětVymazat
  9. Češi se přejídají nejen o svátcích. Jaké to má důsledky na jejich zdraví?
    https://zena-in.cz/clanek/cesi-se-prejidaji-nejen-o-svatcich-jake-to-ma-dusledky-na-jejich-zdravi

    OdpovědětVymazat
  10. Čechožrouti. Proč patříme v Evropě k těm nejtlustším?
    https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/cesko-obezita-zdravi-jidlo-dieta-zdrazovani-jidelny-figura.A221103_141133_hobby-domov_kadl

    OdpovědětVymazat
  11. Lidé ve finanční krizi kupují nekvalitní potraviny a víc kouří, tvrdí lékař
    https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/cesi-zacinaji-vice-kourit-a-kupuji-mene-kvalitni-potraviny.A221115_154832_domaci_tty

    OdpovědětVymazat
  12. Češi vyndávají jídlo z košíků. Tolik za něj utratili naposled v 80. letech
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audio-podcast-agenda-cesi-vyndavaji-jidlo-z-kosiku-tolik-za-jidlo-utratili-naposled-v-80-letech-221873

    OdpovědětVymazat
  13. Tlustí Němci
    5. července 2012 — Nová studie Institutu Roberta Kocha uvádí, že 53 procent žen a 67 procent mužů v Německu má nadváhu.

    OdpovědětVymazat
  14. Němci jsou nejtlustší lidé v Evropě, Studie ukazuje - Spiegel
    https://www.spiegel.de › Mezinárodní › Evropa
    19. dubna 2007 – Nová studie zjistila, že Německo má nejvyšší podíl lidí s nadváhou v Evropě, částečně kvůli vysokému pivu v zemi...

    OdpovědětVymazat
  15. Institut Roberta Kocha 2022, Nadváha a obezita22. prosince 2022 v 4:19


    Dvě třetiny mužů (67 %) a polovina žen (53 %) v Německu trpí nadváhou. Čtvrtina dospělých (23 % mužů a 24 % žen) trpí závažnou nadváhou (obezitou).

    OdpovědětVymazat
  16. Není to vaše chyba, když jste příliš tlustí! Německý lékař VYSVĚTLUJE
    https://www.expaturm.com › němci-jsou-příliš tlustí
    11. října 2021 — 53 procent Němců má index tělesné hmotnosti (BMI) vyšší než 25. Ideální je BMI mezi 18,5 a 24,9. Znamená: Většina Němců by měla zhubnout...

    OdpovědětVymazat
  17. V Německu vzplanul boj o levné maso – DW
    https://www.dw.com › germany-sees-battle-over-cheap-...
    29. prosince 2021 — Kvalita potravin v Německu je příliš nízká, řekl Özdemir, stejně jako ceny, a všichni kvůli tomu ztrácí.

    OdpovědětVymazat
  18. Německo řeší potravinový skandál. Po konzumaci zkažených ...
    https://echo24.cz › STtBM › nemeck...
    ·
    Translate this page
    Oct 9, 2019 — Německem otřásá skandál zkaženého masa, který si vyžádal oběti. Již dva lidé totiž zemřeli po konzumaci klobás, párků či salámů od firmy ...

    OdpovědětVymazat
  19. Obrovský potravinový škandál, dostali sa aj k nám ... - Topky.sk
    https://www.topky.sk › Obrovsky-problem...

    Dec 13, 2019 — Obrovský potravinový škandál, dostali sa aj k nám! Nebezpečné praktiky Nemcov dvíhajú žalúdok ... BRATISLAVA - Škandály nebezpečných nemeckých

    OdpovědětVymazat
  20. https://www.tyden.cz/rubriky/byznys/cesko/za-vyhodnymi-nakupy-najezdi-cesi-i-stovky-kilometru-nejvic-prazane_218972.html

    Musite cist taky jine zdroje a ne jen co pise Krystlik o Cesich.

    OdpovědětVymazat
  21. Cukrovku má už přes milion Čechů. "Chytíte" ji spíš z klobásy než dortu, varuje lékař
    https://zpravy.aktualne.cz/domaci/cukrovku-ma-uz-pres-milion-lidi/r~163d8bd0813a11ed8c6f0cc47ab5f122/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. EU ma 32 milionu diabetiku, jeden z deseti. Tak ze Cesko je na tom stejne jako zbytek.

      Vymazat
  22. Aneb české prase všechno spase.

    OdpovědětVymazat
  23. Česko, země druhé kategorie. Tak jsme se cítili u přeplněných regálů v německém Kauflandu
    https://www.prahain.cz/jidlo/cesko-zeme-druhe-kategorie-tak-jsme-se-citili-u-preplnenych-regalu-v-nemeckem-kauflandu-10259.html

    OdpovědětVymazat
  24. Hlavne ze tam maji ty cukroviny "Haribo"29. prosince 2022 v 23:42

    Tenkrát gumoví medvídci způsobili všem průjem - Forbes
    https://www.forbes.com › samlemonick › 28. 10. 2016
    haribo cukrový průjem z www.forbes.com
    28. října 2016 — Způsobuje dutiny. Ztloustneš. Bohužel pro cukrovinkovou společnost Haribo se rozhodli nahradit cukr ve
    https://www.quora.com › Do-Haribo-bez cukru-gummy-b...
    haribo cukrový průjem z www.quora.com
    20. dubna 2019 — Bonbony bez cukru často obsahují xylitol nebo sorbitol, které mohou kromě jiných nežádoucích vedlejších účinků způsobit průjem. Lycasin dělá přesně to samé.
    4 odpovědi
    · 10 hlasů: Právě jsem si přečetl seznam přísad. Můj bože doufám, že mi dají průjem. Jestli to někdy dám...
    Je pravda, že když sníte hromadu gumových medvídků bez cukru,...
    1. září 2018
    Jaké přísady v gumových medvídcích způsobují otravu žaludku ...
    4. února 2018
    O co přesně jde v případě gumových medvídků Haribo bez cukru...
    18. května 2019
    Co se stane, když sníte příliš mnoho gumových medvídků? - Quora
    30. března 2020
    Další výsledky z www.quora.com

    Proč gumoví medvídci bez cukru bolí vaše střeva
    https://www.healthline.com › Témata wellness › Výživa
    haribo cukrový průjem z www.healthline.com
    12. října 2017 — Cukrové alkoholy, průjem a plynatost... V případě žvýkaček Haribo's bez cukru je viníkem cukrového alkoholu maltitol, který můžete najít...

    Mužova znepokojivě grafická recenze Gummy Bears má...
    https://www.mirror.co.uk › Novinky › Divné zprávy › Virální
    haribo cukrový průjem z www.mirror.co.uk
    27. července 2020 — Už jste někdy měli gumové medvídky Haribo bez cukru? ... nadýmání a průjem - něco, co je patrné z recenzí na Amazonu.

    OdpovědětVymazat
  25. Zajimave.........https://neviditelnypes.lidovky.cz/politika/nemecko-hrobar-evropske-svobody-a-racionality.A221221_095131_p_politika_nef

    OdpovědětVymazat
  26. Kdy se dočkáme levnějších potravin? Možná nikdy, varují odborníci a vysvětlují proč
    https://cnn.iprima.cz/kdy-se-dockame-levnejsich-potravin-mozna-nikdy-uvedli-odbornici-a-vysvetlili-proc-197897

    OdpovědětVymazat
  27. zubaři v Česku
    https://www.krajskelisty.cz/ustecky-kraj/28118-smuclerova-rada-nad-zlato-aneb-kapitalismus-v-te-nejcynictejsi-podobe-komentar-stepana-chaba.htm

    OdpovědětVymazat
  28. Ironicke, jak se voli Prezident v Cesku. Dva predni kandidati jsou komunisti a odchazejici je taky komunista. A pak ze v Cesku nevladnou komunisti !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chytrej narod si voli chytre lidi, blbej narod si voli blbce nebo komunisty, coz vyjde na stejno.

      Vymazat
  29. Čechům prodražuje potraviny i vyšší DPH. Změny se nečekají
    https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/dph-potraviny-sazby-dane-zmeny-ceska-republika.A230120_142022_ekonomika_jla

    OdpovědětVymazat
  30. Pridali na duchodu o 5.1%, a koruna podstatne zvysila proti dolaru a euru tak nemuze byt zase tak spatne aby nemohlo byt hure!

    OdpovědětVymazat
  31. Česko trápí obezita
    https://www.lidovky.cz/domov/covid-koronavirus-obezita-cesko-evropa-problemy-bmi-vzdelani.A230205_185222_ln_domov_atv

    OdpovědětVymazat
  32. Nad cenami potravin v Otázkách V. Moravce
    https://blisty.cz/art/112055-nad-cenami-potravin-v-otazkach-v-moravce.html

    OdpovědětVymazat
  33. Vaječné peklo: 85% zdražení. Cukr, mouka. Provalilo se vše
    https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vajecne-peklo-85-zdrazeni-Cukr-mouka-Provalilo-se-vse-729205

    OdpovědětVymazat
  34. Proč rostou ceny potravin
    https://hlidacipes.org/dedictvi-kolektivizace-role-agrofertu-v-ceskem-zemedelstvi-a-proc-rostou-ceny-potravin/

    OdpovědětVymazat
  35. Na nekalosti u cen jídla si nikdo nestěžuje, říká šéf antimonopolního úřadu
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-rozhovory-hlidac-konkurence-o-cenach-jidla-nemame-dost-dat-nikdo-si-nestezoval-225895

    OdpovědětVymazat
  36. Proč jíme draho? Není tu velká konkurence
    https://www.e15.cz/nazory/pavel-paral-proc-jime-draho-neni-tu-velka-konkurence-1396676

    OdpovědětVymazat

  37. Kdo nejvíc vydělává na potravinách? Zjistíme to, slibuje šéf antimonopolního úřadu Mlsna
    https://www.irozhlas.cz/ekonomika/antimonopolni-urad-petr-mlsna-zdrazovani-potravin-agrofert-inflace-podcast_2302211437_vik

    OdpovědětVymazat
  38. Za drahými potravinami je chybějící konkurence i ceny energií, příčiny jsou komplexní
    https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3567082-za-drahymi-potravinami-je-chybejici-konkurence-i-ceny-energii-priciny-jsou-komplexni

    OdpovědětVymazat
  39. Cenu mouky určují i spekulanti, říká šéf firmy, která zpracovává obilí
    https://www.lidovky.cz/byznys/cena-mouka-psenice-spalda-putin-rusko-trh-burza-penize-obchod.A230226_102732_ln_ekonomika_rkj?zdroj=LN_otvirak

    OdpovědětVymazat
  40. Žít zdravě, jíst kvalitní potraviny, nabádal Válek. Takže vláda chce zdražit ty nezdravé
    https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Zit-zdrave-jist-kvalitni-potraviny-nabadal-Valek-Takze-vlada-chce-zdrazit-ty-nezdrave-730407

    OdpovědětVymazat
  41. Chová se někdo na trhu s potravinami nemorálně? Pošlete mi mail, vyzval Nekula občany
    https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-chova-se-nekdo-na-trhu-s-potravinami-nemoralne-poslete-mi-mail-vyzval-nekula-obcany-40424124

    OdpovědětVymazat
  42. Za drahé potraviny v Česku mohou agrobaroni. A ještě kňučí, že mají málo
    https://denikreferendum.cz/clanek/34946-za-drahe-potraviny-vcr-mohou-agrobaroni-ajeste-knuci-ze-maji-malo

    OdpovědětVymazat
  43. Štáby TV Nova vyrazily do obchodů. Srovnaly ceny nákupů u nás a v zahraničí
    https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/492319-staby-tv-nova-vyrazily-do-obchodu-srovnavaly-ceny-nakupu-u-nas-a-v-zahranici

    OdpovědětVymazat
  44. 17 Kč kilo brambor. Máslo? Ach jo. Pak z Bavorska do českého PENNY
    https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/17-Kc-kilo-brambor-Maslo-Ach-jo-Pak-z-Bavorska-do-ceskeho-PENNY-730467

    OdpovědětVymazat
  45. Máslo za 29 korun, chleba za 14. Čechům se stále vyplatí nakupovat jídlo v Polsku
    https://cnn.iprima.cz/lidem-se-stale-vyplati-jezdit-nakupovat-do-polska-krome-cen-si-pochvaluji-i-kvalitu-201770

    OdpovědětVymazat
  46. Gordický uzel cen potravin čeká na svého Alexandra
    https://www.novinky.cz/clanek/komentare-komentar-gordicky-uzel-cen-potravin-ceka-na-sveho-alexandra-alex-svamberk-40424173

    OdpovědětVymazat
  47. Obézních dětí už je v Česku přes 16 procent. Polovina z nich má závažný typ vyžadující léky nebo operaci
    https://www.reflex.cz/clanek/rozhovory/117779/obeznich-deti-uz-je-v-cesku-pres-16-procent-polovina-z-nich-ma-zavazny-typ-vyzadujici-leky-nebo-operaci.html

    OdpovědětVymazat
  48. Ceny vyletěly v Česku víc než v EU
    https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-ceny-vyletely-v-cesku-vic-nez-v-eu-40424469

    OdpovědětVymazat
  49. Pan Krystlík se v tom bohužel vůbec neorientuje. V managementu řetězců jsou sice Češi, ale ti mají daná pravidla ze zahraničního vedení. U některých řetězců se ceny dojednávají přímo v německé centrále - ověřte si to, pane Krystlíku, než začnete psát. Tam se schvalují i akce, opět doporučuji si to ověřit. A ke stravovacím návykům - ano, salát s octem je možná trestuhodný ( a někde také jedí ovčí hlavy nebo uleželého žraloka, to vám zjevně nevadí ) a věřím, že kultura vepřových kolen, klobás a kysaného zelí je vám bližší. Nicméně bych soudil, že byste měl psát jen o věcech, kterým rozumíte a které jste si ověřil, nikoli o dojmech. A to jedovaté plivání na vše české, to holt je pro vás typické.

    OdpovědětVymazat
  50. Omluva k výše uvedenému komentáři … nevěděl jsem, že p. Krystlík už není mezi námi. Ač jsem s ním téměř nikdy nesouhlasil, čest jeho památce a upřímnou soustrast.

    OdpovědětVymazat