pátek 28. února 2020

Coronavirus a málo přemýšlející obyvatelstvo


Tomáš Krystlík

Co má společného coronavirus s vykupováním trvanlivých potravin v Česku? Na to snad nikdo nezná odpověď. Že by větší zásoby jídla zvýšily pravděpodobnost přežití nakažených coronavirem? Zajisté, že ne! A přesto se regály v obchodech vyprazdňují a místy jsou i prázdné. Obávám-li se nějak nákazy coronavirem, obecně jakoukoli infekcí přenášenou mezi lidmi vzduchem, nepůjdu do obchodu nakupovat trvanlivé potraviny, nebudu přece vyhledávat místa s mnoha lidmi v relativně bezprostřední blízkosti, kde s největší pravděpodobností mohu být nakažen! Budu se raději jakémukoli nahloučení lidí vyhýbat.

Čeho se tedy obyvatelstvo obává, když virus v ČR ještě neřádí? Předvídá snad, že zásobování obchodů po výskytu coronaviru v Česku zkolabuje? Proč by mělo? Že by pak nastal hlad a lidé by pak místo na coronavirus umírali hlady? Česko není autarktním státem jako bylo za bolševismu, takže nic takové nehrozí, protože se vykoupená nebo chybějící komodita jednoduše doveze z ciziny.

Přemýšlející člověk by si měl uvědomit, že v České republice zemře ročně na běžnou chřipku 1500 až 2000 lidí, což jsou počty přesahující počet mrtvých na následky nákazy coronavirem na celém světě. Úmrtnost na běžnou chřipku je prostě a jednoduše vyšší, hlavně naprosto běžná, ale to zdůrazní málokdo. Zejména by to měla opakovat média.

V této souvislosti je směšné používání roušek, které jsou proti šíření virů vzduchem v podstatě neúčinné. Jen omezují rychlejší šíření nákazy od nakažených jedinců tím, že kašlajíce, kýchajíce nepoprskají ostatní, nicméně jsou viry jimi tak jako tak do ovzduší uvolněny - pomaleji.

Žádné komentáře:

Okomentovat