neděle 5. března 2017

Názorná ukázka zastrašování českého obyvatelstva falešnými informacemi



Tomáš Krystlík

Zasévat mezi neinformované české obyvatelstvo strach z možné invaze cizozemců je krajně neodpovědné, zejména vycházejí-li tyto informace z falešných předpokladů. Příkladem nechť poslouží výrok stálého dezinformátora Jaroslava Bašty (http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Mohou-nas-zaplavit-miliony-Ukrajincu-A-Evropa-dela-vsechno-proto-aby-se-tak-skutecne-stalo-Exdiplomat-Basta-varuje-478174; http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz/zpravy/politika/basta-politici-zmenili-ukrajinu-na-misto-vhodne-k-prezivani-nez-k-ziti/): „V českém tisku se dosti často píše o možnosti, že tento administrativní krok (zrušení vízové povinnosti Ukrajinců vůči státům EU) může mít za následek zvýšený migrační pohyb ukrajinských občanů a dokonce se spekuluje o tom, že by se mohlo jednat až o pět milionů lidí, což by bylo násobně více migrantů, než zažila Evropa v roce 2015. Nakolik jsou tyto obavy oprávněné, se ukáže ještě letos.“

To je kardinální nesmysl. Kdyby obyvatele Ukrajiny nutily okolnosti k opouštění domovů, už bychom v Evropě jejich počínající migrační vlnu zaznamenali a to víza nevíza. Představuje si pan Bašta, že se zrušením vízové povinnosti snad odpadnou kontroly na hranicích Ukrajiny s EU? Kdo ho nutí takové nesmysly zveřejňovat? Jeho hloupost, SVR (Служба внешней разведки Российской Федерации) nebo jeho láskyplný vztah k Rusku?

Zkušenosti s uprchlíky z chudých balkánských států na zimní měsíce zejména do Německa, protože nemají na obživu ani na otop, ukazují, že na jaře, po odmítnutí žádostí o azyl jsou bez výjimky expedováni do svých mateřských zemí. Je zcela jasné, že by se s obyvateli Ukrajiny nakládalo obdobně. Odcházet do EU za prací je jiná záležitost – k tomu je potřeba tzv. pracovních víz. Zatímco česká vláda se loni dohadovala o zvýšení kvóty pracovních víz pro Ukrajince o několik málo tisíc, polská vláda pro ně v prvním pololetí 2016 vydala na 614 000 nových půlročních pracovních víz platných pro všechny státy EU. Stalo se snad něco? Zaznamenal někdo, zda přišli na tato polská víza pracovat i do ČR?

Ten, který šíří dezinformace, může mít jakékoli důvody, třeba být i hloupým, ale tím už nesmí redaktor jakéhokoli periodika přebírající jeho výroky, tedy i Parlamentních listů. Byť může doslova opsat páně Baštova tvrzení, nesmí, pokud trochu přemýšlí, zformulovat titulek coby: „Mohou nás zaplavit miliony Ukrajinců“ a nechat Baštova tvrzení bez korigujícího komentáře. Pak se staví po bok pana Bašty a pomáhá mu dezinformovat a zastrašovat obyvatelstvo Česka.



Žádné komentáře:

Okomentovat