čtvrtek 28. dubna 2016

K názorům Petra Robejška



Tomáš Krystlík

Politolog Petr Robejšek vystupuje v médiích jako pravičák. Jenže jeho názory jsou scestné.

Nevyváženost kancléřky Merkelové se podle něj „projevila tehdy, když se turecký prezident urazil kvůli kabaretistovi Böhmermannovi a trval na jeho potrestání. Nejmocnější žena světa, které je připisována strategická prozíravost, se mocenskopoliticky dostala do závislosti na tom, že nějaký kabaretista napíše rýmovačku o tureckém prezidentovi.“ Hm, fajn. A co měla kancléřka dělat, když paragraf o urážce hlavy cizího státu je v německém trestním zákoníků již z doby císařství? Záleží zcela na státním zastupitelství, zda onoho kabaretistu obviní a pokud tak učiní, zda ho německý soud odsoudí. Kancléřka již požádala vládu, aby tento paragraf byl ze zákoníku vyškrtnut. Tedy jaká závislost, prosím?

Robejškův názor k Ukrajině. „Chování Evropské komise je opravdu pozoruhodné. Chová se totiž tak, jako by Unie byla ve skvělé formě a neměla dost svých vlastních problémů. EU si přece vůbec nemůže dovolit připojovat k sobě stále těsněji zemi zatíženou tolika vlastními problémy; korupce je jenom jeden z nich. A především: je přece nepochybné, že nezávisle na tom, kdo je v konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem v právu, povede prohlubování spolupráce s Ukrajinou ke zvyšování rizika, že do něj bude Evropa stále víc a v konečném efektu možná i vojensky zatažena. Evropská komise by se měla raději plně soustředit na to, aby se EU nerozpadla, a odložit velmocenské sny.“ Zajímavé. ČR byla taktéž „zatížena vlastními problémy“, když usilovala o vstup do Evropské unie.

Robejškovo doporučení, že „státy musí za všech okolností i za použití násilí kontrolovat svoje hranice“, je nesmyslné. Kdyby vyrukovala celá slavná česká armáda včetně pupkatých prdičů do křesel v kancelářích dokázala by obsadit jeden kilometr hranic deseti vojáky. Ti by hranici neuhlídali. Vybudování a údržba plotů nabitých vysokým napětím, zaminovat hranice, případně umístit na hranice samostříly by stálo Česko obrovské finanční prostředky. Navíc by se tím automaticky vyřadilo z řad civilizovaných zemí.

Nezbývá nic jiného než konstatovat, Robejšek žvaní nesmysly. Jiná věc je, že na českou xenofobní společnost báječně zabírají.

Žádné komentáře:

Okomentovat