čtvrtek 28. května 2015

Nepořádek a korupce v českém zdravotnictví



Tomáš Krystlík

Doplatky u léků hrazených pojišťovnami má zavedeno hodně zemí. V Německu, abychom nechodili daleko, se doplácí pacient za léky přesahující cenou nadiktovanou hranici domluvenou mezi všemi pojišťovnami taxativně 5, 7 nebo 10 € podle míry překročení stanoveného cenové limitu a velikosti balení. Je to přehledné a hlavně po celé republice naprosto stejné.

Ne tak v ČR. Státní úřad pro kontrolu léčiv sice vydává přehled maximálních stanovených doplatků na jednotlivé léky, jenže lékárny je sice nepřekračují, ale se jich ani trochu nedrží. Příklad. U atorvastatinu Sortis 20 mg na snížení cholesterolu je podle tabulek Státního úřadu pro kontrolu léčiv v balení 100 ks stanovena maximální výše doplatku pacienta na 3413 Kč. Lékárny však doplatek nevybírají. Další příklad. V některých lékárnách se doplácí na 50 tobolek Ebrantilu 30 retard (proti vysokému tlaku) 78 Kč, v jiných 138 až 202 Kč. SÚKLem stanovený maximální doplatek pacienta pro Ebrantil 30 je 230 Kč. Může mně někdo vysvětlit, jakým mechanismem lékárny určují doplatky na jednotlivá léčiva?

Můj známý z Bavor-emigrant musel vyhledat v Česku o víkendu lékařskou pohotovost. Tam sloužící praktická lékařka ho ošetřila a pečlivě ho vyzpovídala, jaké léky bere. Dotyčný ji jmenoval účinné látky ve svých lécích, vše bylo v pořádku, až do kalciumblokátoru lercanidipin používaného proti vysokému tlaku. Nevěděla, co to je. Přitom je to preparát modernější a účinnější a jen o něco dražší než v Česku běžně používaný Ca-blokátor amlodipin.

Uvažujme logicky. Rozdíl v ceně obou Ca-blokátorů nemůže hrát při jejich předepisování roli. Nicméně, praktická lékařka na pohotovosti, která ve dne pravidelně předepisuje ve své ordinaci kardiakům prášky na čtvrtletí podle doporučení kardiologů, o něm v životě neslyšela. Tedy ani jeden z kardiologů, u nichž její pacienti někdy v minulosti byli, lercanidipin nepředepsal. To vypadá, že se mu čeští kardiologové vyhýbají, navzdory tomu, že je modernější a podle informací z internetu je i účinnější a k pacientům ohleduplnější než amlodipin. Nedalo mi to a poptal se na něj přes známé jedné české kardioložky. Ta lercanidipin (v ČR vyráběný pod názvem Kapidin Zentiva) znala, ale dosud nikomu ze svých pacientů nepředepsala.

Uvažujme dále. I v Německu mají farmaceutické koncerny snahu, aby lékaři předepisovali pacientům především právě jejich preparát, a zásobují proto jejich ordinační skříně na léky zadarmo vzorky, které pak lékař rozdává pacientům, kteří je potřebují. V Česku to funguje zřejmě jinak, ve formě seminářů v exotických zemích například. Jsou možné u jiné formy korupce lékařů.

V případě lékáren to ale musejí být finanční toky kompenzující ušlé doplatky ze strany pacientů. Oba léky uvedené jako příklad na začátku jsou různé: jeden pochází od velkého farmauceutického koncernu, další od malého výrobce. Hádejte, který od kterého!

Jenže i v ČR existuje antimonopolní úřad, který by měl zasáhnout. Proč tak nečiní?

Žádné komentáře:

Okomentovat