středa 4. června 2014

Šoky z překračování hranic do ČR




Tomáš Krystlík

Kolem roku 1997 jsem překračoval přechod Rittsteig – Svatá Kateřina u Nýrska, maje s sebou v autě mladého Rakušana bydlícího v Bavorsku, který v Česku ještě nikdy nebyl. Když jsme projížděli obcí Svatá Kateřina mezi opuštěnými a zdevastovanými kravíny postavenými za bolševismu – před válkou měla obec kolem 600 obyvatel, dnes 14 (!) domů, ostatní srovnány se zemí – spadla mu čelist, měl pocit, že se ocitl v nějaké velmi zanedbané části Balkánu. Já již jsem byl na tento pohled zvyklý, takže mne stav vesnic v pohraničí nevyváděl z míry.

Oproti jiným obcím již tehdy dávalo množství satelitních antén na nýrských domech vzdálených asi 8 km od Svaté Katřiny unisono zaměřených jedním směrem, na 19,2° východně tušit, že televizní diváci se zřejmě přiučili němčině a dívají se na německé programy. Oproti dalším obcím směrem do vnitrozemí Čech, Plzni a Praze, mají nýrské domy často květiny v okenních truhlících, jasný příznak, že kulturní vliv a zvyky se nešíří přeskakováním území. Až téměř do Plzně je patrné, že tráva, lebeda a kopřivy v silničních příkopech jsou na rozdíl od přilehlých pozemků sekány. Za Plzní ku Praze nastává obrat: příkopy nesekány, plné umělohmotných pytlíků a láhví, zejména patrné na dálnici do Prahy.

Trasa přes Nýrsko a Klatovy do Prahy je dost výjimečná – hranice protektorátu a českého živlu probíhala jen pár kilometrů před téměř prakticky zcela německým Nýrskem. Jinde v pohraničí, v čistě německých bývalých sídelních územích relativně vzdálených od bývalých hranic protektorátu je situace nesrovnatelně tristnější.

Úplný šok mi loni přivedl příjezd do ČR ze Selbu do Aše, kudy jsem vjížděl republiky poprvé v životě. Blíže se k přechodu, dávaly domy na německé straně tušit, že se blížím k městu, které kdysi mělo v dolní části svého náměstí státní hranici. I když jsem věděl, že bolševici náměstí srovnali zcela se zemí, bylo překročení hranice šok a nedůstojnost sama: kasina, bordely, benzínové pumpy – nic jiného.

Dnes vnímám jaksi pouze koutkem oka rozdíly před německou (rakouskou) hranicí a za ní. Letos jsem byl překvapen stavem silniček a čistotou lesů na německé straně Šumavy, protože bezprostředně před přejezdem ze Strážného (Kunžvartu) do Philippsreutu a pokračováním na Haidmühle jsem projížděl její českou částí přes České Žleby (před válkou cca 1800 obyvatel, dnes 59).

Moji předci kdysi přede mnou coby malým hochem utrousili, že mezi válkami byly německé a české vesnice od sebe k rozeznání na první pohled – podle panujícího (ne)pořádku. Zajímavé je, že v ryze českých územích, kde rodiny žijí již po staletí, například ve východních Čechách směrem k Litomyšli, je například patrná péče o předzahrádky mezi chodníkem a silnicí, o které pečují majitelé přilehlých stavení, aniž by to byly jejich a v obcích je čisto. Inu, obyvatelstvo je zde většinou původní, nepřistěhovavší se.

Uvědomují si Češi, že vylidnění pohraničí po druhé světové válce vyhnáním Němců českých zemí bylo největší v Evropě? Že překonalo vylidnění nejvíce postižených polských, jugoslávských a sovětských území následkem války?

 



Žádné komentáře:

Okomentovat