středa 7. května 2014

Putin začíná prohrávat


Tomáš Krystlík

Veřejně dnes Putin poprosil proruské separatisty na jihovýchodě Ukrajiny, aby referendum o připojení těchto oblastí k Ruské federaci odsunuli. Na neurčito. Jen naivkové se mohou domnívat, že se jedná o úspěch diplomatických vyjednávání, zejména při jeho předchozím velmi neústupném stanovisku. Začínají zřejmě zabírat sankce.

Příklad. Gennadij Timčenko, miliardář, téměř poloviční podílník ropné společnosti Gunvor, prodal svůj podíl několik hodin předtím, než na jeho osobu USA uvalily sankce též ve formě výzvy k blokování jeho kont a vkladů u neruských bank. Proč tak rychle? Od Gunvoru kvůli Timčenkovu téměř majoritnímu podílu by okamžitě daly ruce pryč všechny světové peněžní instituce. Nikdo by nebyl Gunvoru ochoten zprostředkovat jakýkoli obchod, nikdo by nechtěl vést jeho konta, nikdo by mu neprodal na burze akcie a dluhopisy, nezprostředkoval prodej stávajících. Gunvor by mohl dodávat ropu zahraničním zákazníkům dle libosti, ale ti by od bank nedostali úvěr na její nákup. Aby mohl Gunvor dále fungovat, musel Timčenko prodat svůj podíl. Hádejte, nakolik je za to Putinovi vděčný! 

Systém sankcí, který USA vybudovaly po útoku 11. 9. 2001 na WTC, měl původně rozložit financování muslimských teroristů, zejména al Kajdy. Používá jiné metody, než je klasické zmrazování, zabavování majetku cestou státních zásahů. Většina mezinárodního obchodu se dodnes děje v amerických dolarech, takže stačí nad firmy v něm podnikající zavěsit Damoklův meč: když budou obchodovat s partnery, kteří se ocitnou na černé listině vlády USA, uzavře jim ministerstvo financí USA přístup na americký trh.

Zdá se, že právě něco podobného začalo na Putina doléhat přes nejbohatší Rusy a jejich podniky.

www.parlamentnilisty.cz/arena/nazory-a-petice/Tomas-Krystlik-Putin-zacina-prohravat-318215

Žádné komentáře:

Okomentovat