Tomáš Krystlík
Může mně někdo vysvětlit, jak elektronická evidence tržeb (EEP)
zdraží pivo v hospodě na 80, potažmo 94 Kč, jak tvrdí v článku http://svobodneforum.cz/pivo-za-80-kc-po-zavedeni-eet-zadna-vyjimka/
Jan Jetmar? Zcela odhlédněme od chyb typu: „Selskými počty dospějeme
k závěru, že 80 korun zisku + 14 korun nákupní cena dělá 92 korun za 1
pivo“.
V Česku panuje názor, že ona EET vymýtí většinu hospod,
protože povede k enormnímu zdražení jídel a nápojů v nich. Ale pro to chybí
jakékoliv rozumné zdůvodnění. Pomiňme, že Jan Jetmar zahrnuje do kalkulace i
pořizovací náklady hospody nebo restaurace, nechceme přeci žádnou kupovat, vezměme
hospody stávající, léta zavedené.
Racionální úvahou dojdeme k následujícímu. Za předpokladu přibližně
konstantních provozních nákladů (mzdy personálu, energie, nájem prostor)
přivodí mi EEP, coby hospodskému, vyšší odvod státu v podobě daně z přidané
hodnoty (DPH) a možná též i vyšší daní z příjmu, protože vše v hospodě budu
muset prodat nabílo (teoreticky). Jenže jako hospodský jsem již DPH zaplatil
při nákupu potravin a nápojů (když ne, musím odvést státu DPH alespoň v ceně
oněch nakoupených surovin). Totéž platí pro energii, vodné, stočné, odvoz odpadků
a podobně.
EET mi tedy omezí zisk o DPH mezi výrobními náklady a prodejní
cenou v případě, prodávám-li jídlo nebo nápoj načerno, tedy o 21 %. Příklad.
Kupuji půl litru piva za 14 Kč za půl litru a prodávám ho za 35. Rozdíl činí 21
Kč i s 21% daní. Zanedbám-li stálé výdaje jako jsou chlazení, spotřeba vody na
mytí sklenic, které bych měl tak jako tak, musel bych po zavedení EET odvést
státu oproti prodeji načerno 3,64 Kč. Do zbylého zisku promítnu náklady, i
kreativní, takže daň ze zisku udržím v dřívější výši. Zisk z prodeje piva
načerno nemůže být nikdy nijak závratný, protože nemohu měsíčně koupit
například 10 sudů piva a vykazovat prodej piva jen ze tří nebo čtyř. Zavedení EET
by mně dělalo potíže pouze tehdy, kdybych po delší dobu kupoval většinou kradené
pivo.
Obdobným způsobem nemohu koupit do hospody 100 kg masa a oficiálně
jen ze 40 kg navařit jídla.
Takže, kolem čeho je ten povyk? Stačí se podívat na
argumenty odpůrců EET bohatě diskutované v českém tisku, aby člověk si musel
položit otázku: Jsou Češi opravdu tak hloupí?
Žádné komentáře:
Okomentovat