úterý 17. března 2020

Česká státnost selhává


Tomáš Krystlík

Od čtvrtka 12. 3. do neděle 15. 3. vydala česká vláda kvůli šíření coronaviru tři soubory odlišných zákazů, omezení a opatření se stoupající restrikcí a jako první na světě (!) zakázala osobám s domicilem ve státě opouštět republiku a cizincům do ní vstupovat. Proč taková tvrdá opatření, když žádný stát takovou drsnou restrikci dosud nezavedl? A proč během tří dnů vláda stupeň omezení obyvatel zvyšovala, když se za den dva nemohla omezení nijak projevit? Účinek se dá posoudit nejdříve po týdnu nebo dvou.

V závodních jídelnách se podle české vlády asi coronavir nepřenáší, kdežto v restauracích ano, protože první zůstávají otevřeny a druhé musejí být zavřeny! Proč nenechat restaurace v provozu řekněme mezi 10. a 15. hodinou, aby lid měl alespoň jednou za den teplé jídlo? Nejdříve bylo nařízeno opravny aut zavřít, podle dalšího rozhodnutí smějí fungovat. Vláda tedy dokáže měnit nařízení systémem od zdi ke zdi. A k tomu ty nádherné sankce! To jsme Češi pašáci, každého jimi odstrašíme! Za nedodržení domácí karantény pokuta až tři miliony korun případně odnětí svobody až na 12 let, v sousedním Rakousku za totéž hrozí pokuta do maximální výše 2180 €, tresty na svobodě za to nejsou. Pro zajímavost: během karantény smíte v Rakousku venčit psa nebo psy. V Česku to podléhá sankci.

Německo, Francie, Dánsko zavedlo na hranicích policejní kontroly, ale žádné přechody jako Česko neuzavřely, propouštějí pendlery za prací bez potvrzení (!) o zaměstnání, nákladní dopravu bez dalšího a pak i ty, kteří mají k cestě pádný důvod. Tedy žádné uzavření většiny přechodů do Rakouska nebo Rakouska betonovými zátarasy a na zbývajících zavedení všeobecného zákazu českým rezidentům vyjet ze země a všem cizincům zabránit ve vjezdu, s výjimkou pendlerů a nákladní dopravy. Během 48 h bez jakéhokoli zdůvodnění najednou povolila česká vláda jezdit pendlerům za prací ne 50, nýbrž až 100 km za hranici. Proč ne hned?

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky se v situaci pandemie de facto rozpustila a poslanci statečně ustoupili domů, aby se nenakazili, místo toho, aby se vzmohli na protest proti nesmyslnému postupu vlády. „Statečně ustoupili“ kvůli tomu, protože Češi od pradávna zásadně z boje neutíkají, statečně bojují a pak maximálně pod tlakem vnějších okolností statečně ustupují! Přitom poslanci jsou jediní určeni k tomu, aby hlídali kroky vlády, byli přece také kvůli tomu zvoleni!

Tím, že Česku vládnou neschopní a nezodpovědní idioti, se zmatené vládní počiny zcela vysvětlit nedají, idiotismem a zbabělostí se dá plně objasnit jen chování poslanců Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. U české vlády k tomu přistupují dva motivy. Prvním je skálopevné přesvědčení, že Češi, obdivováni celým světem, učiní nebo vymyslí vždy vše lépe než ostatní národy. Tato představa vězí v českých myslích dodnes. Nicméně ale bude převažovat motiv druhý, závažnější. Vláda, která viditelně zavinila nepřipravenost státu na epidemii (pandemii) – roušky nejsou, první várka prý dorazí nejdříve 21. 3. (nechme stranou pořekadlo ze západní Evropy, že rouška chrání proti koronaviru stejně, jako tanga zadek před mrazem) - chybějí i respirátory se speciálním filtrem neprůchozím pro viry – personál nemocničního oddělení mívá často k dispozici jen jeden respirátor pro všechny a ještě nemusí mít účinný filtr proti koronaviru! Pokud přibude nemocných, začne být nedostatek dýchacích zařízení pro pacienty a intubátorů. Že pro nedostatek lékařů slouží důchodci, je známo. Že chybí střední zdravotnický personál, je taktéž známo. Oblast s 21 obcemi na pomezí Moravy a Slezska dané do karantény nemůže být péčí české vlády zásobována, protože posádky zásobovacích vozů nemají předepsané respirátory, takže obyvatelé pomalu začínají hladovět. K tomu ztroskotává testování na onemocnění coronavirem, který stát není schopen zorganizovat, přičemž testovacích sad je zatím dost.

Vláda se zřejmě obává, že po odeznění epidemie by mohli být její členové a hlavně premiér postaveni před soudy a obviněni, že trestuhodně zanedbali přípravu státu na epidemii. Proto česká vláda omezuje obyvatelstvo (vlastního státu i cizince) ze všech srovnatelných zemí nejvíce, doufajíc, že přísností přijatých opatření se bude moci obhájit v pozdějších soudních procesech. Ve své hlouposti zapomněla na další důležitou věc. Jmenovala předsedou Ústředního krizového štábu dosavadního náměstka ministra zdravotnictví navzdory tomu, že jím má být ministr vnitra, protože je nadřízen všem složkám státní správy, na což kdokoliv jiný nedosáhne. Ovšem, to by pak narušovalo odehrání Babišovy role spasitele národa, možná i lidstva.

Žádné komentáře:

Okomentovat