středa 18. dubna 2018

Bída české žurnalistiky - hlásání nepravd


Tomáš Krystlík


Z textu dotyčného článku: „Používání zimního obutí po zbytek roku ale může mít ještě další následky. Například Itálie má předpis, který zakazuje používání zimních pneu od dubna do listopadu. Pokuta pak může dosáhnout až zhruba 50 000 Kč. Tak vysoká je právě s ohledem na všechna ta uvedená negativa. O podobném kroku, a to povinném používání výhradně letního obutí v daném období uvažují i další země, a také v ČR již svého času někteří poslanci parlamentu přišli s tímto návrhem.“

Jenže ono tvrzení je nepravdivé a úvahy zákonodárců o používání povinného letního obutí jsou hloupé. Není jim snad známo, že při teplotách pod + 10°C jsou letní pneumatiky výrazně horší než zimní a to i na suchu?

Nicméně v Itálii je povoleno používat zimní pneumatiky i v létě ale jedině, mají-li rychlostní index stejný nebo vyšší než pneumatiky uvedené v technickém průkazu. Příklad: Pro vaše auto jsou předepsány pneumatiky s rychlostním indexem H, tj. do 210 km/h, zimní mohou mít rychlostní index nižší, třeba Q (160 km/h), S (180 km/h) nebo T (190 km/h). To ale neplatí pro Itálii v letním období. Tam můžete použít pneumatiky s pouze s rychlostním indexem stejným, v tomto případě H, nebo vyšším: V, W, Z.

Prostě české kecy.

Žádné komentáře:

Okomentovat